Send your promos for review: Forgotten Scroll, 30, Bafiadaki Str, Hermoupolis, Syros, GREECE / Digitally @ indierock3@gmail.com


Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Harder Than Steel Series: Warlord - Deliver Us (1983 - Metal Blade)

This is a re presentation of some articles I have written back in 2006-2009 for the Greek Metal Magazine MetalMare under the moniker Harder Than Steel. The main goal was the presentation and the analysis of some classic Metal diamonds. As the original text was in Greek and the articles are published in here for historical reasons, the language will remain Greek. The first part of Harder Than Steel series in the magazine was this article / review about Deliver Us by the band Warlord from Los Angeles, California, USA. The text was originally written back in 2002 -I can not remember where it was supposed to be published-, but was finally published on 2006 with some editing / additions.

Harder Than Steel

Από αυτή την στήλη -που δανείζεται το όνομα της από το ομώνυμο έπος των Jag Panzer- θα βρίσκετε κάθε μήνα την παρουσίαση ενός κλασσικού στο χώρο του Heavy Metal άλμπουμ. Δίσκοι που έχουν σφραγίσει με την μοναδικότητα τους αυτό που ονομάζουμε Heavy Metal θα βρίσκονται εδώ. Κάθε μήνα θα παρουσιάζεται και κάτι διαφορετικό από κάθε παρακλάδι της αγαπημένης μας μουσικής. Σε μια εποχή που κυριολεκτικά χαρακτηρίζεται από βομβαρδισμό κυκλοφοριών και ρευμάτων μέσα στο Heavy Metal, κρίνεται επιβεβλημένη η αναφορά σε κάποια άλμπουμ τα οποία με τον τρόπο τους έθεσαν σε κίνηση τους τροχούς της Metal ιστορίας. Μια βουτιά στο παρελθόν λοιπόν για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να ξεσκονίζουν το αρχείο τους οι παλιότεροι.

Για το ξεκίνημα της στήλης επέλεξα έναν δίσκο από το χώρο του επικού Metal ο οποίος ξεχωρίζει για την μοναδικότητα του μιας και καταφέρνει να συνδυάσει το λυρισμό, το συναίσθημα και τον δυναμισμό σε ένα μουσικό αποτέλεσμα που σπάνια έως ποτέ συναντάται σε παρόμοιες κυκλοφορίες. Ο δίσκος μνημονεύεται από όλα τα σχήματα του χώρου -και όχι μόνο- ως βασική επιρροή και σίγουρα αν είστε λάτρες του Epic Metal είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πολύ καλά την αξία του. Αν πάλι δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο άλμπουμ σίγουρα θα εκπλαγείτε μόλις τον ακούσετε. Εξάλλου ένας από τους βασικούς σκοπούς της στήλης είναι να σας κάνει να έρθετε σε επαφή και με τους δίσκους που παρουσιάζει και όχι απλά να μετατρέψετε το περιεχόμενο της σε στείρα πληροφορία. Για την ιστορία να αναφέρω ότι και για τον γράφοντα το άλμπουμ αυτό υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της προσωπικής του πορείας ως ακροατή του Heavy Metal και πως το περιεχόμενο του διαμόρφωσε κατά πολύ τα στάνταρ για τα οποία έψαχνε σε μετέπειτα ακροάσεις άλλων δίσκων που έπεφταν στα χέρια του. Το κείμενο δε που ακολουθεί έχει γραφτεί πριν τέσσερα χρόνια περίπου, οι απόψεις μου όμως για το συγκεκριμένο άλμπουμ φυσικά και δεν έχουν αλλάξει οπότε το κείμενο δημοσιεύεται αυτούσιο πλην μερικών διορθωτικών παρεμβάσεων. Κλείνω με μια παρατήρηση: Κάποτε ένα πολύ προσφιλές μου άτομο υποστήριξε ότι η επαναλαμβανόμενη ενασχόληση και ακρόαση Heavy Metal μουσικής κάνει τον ακροατή / δέκτη να αντιμετωπίζει την ζωή με μια αρνητικότητα άσκοπη πολλές φορές και αυτό συμβαίνει -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία- λόγο της αντίστοιχης αρνητικότητας που βγάζουν τα ανάλογα ακούσματα. Αυτός ο δίσκος -συνώνυμο της ομορφιάς της ίδιας- μαζί με τη συμβουλή της ακρόασης του είναι ίσως η καλύτερη απάντηση που μπορείτε να δώσετε σε όσους υποστηρίζουν ανάλογες άδειες και χωρίς νόημα θεωρίες.

Warlod - Deliver Us
(Metal Blade - 1983)

Όταν η αξία ενός έργου παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, όταν το συγκεκριμένο έργο παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του (κυκλοφορία του), όταν το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται σαν βασική επιρροή για δεκάδες που ακολούθησαν μετά από αυτό και όταν μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόσα διαφορετικά ακούσματα γεννιούνται τα ίδια έντονα συναισθήματα μετά την ακρόαση -μια και στην περίπτωση μας μιλάμε για έναν δίσκο- του συγκεκριμένου έργου, τότε ναι χωρίς φόβο και πάθος μπορούμε να μιλάμε για κάτι κλασσικό.

Ο συγκεκριμένος δίσκος ήταν η πρώτη επίσημη κυκλοφορία των Αμερικανών Warlord ενός σχήματος που φτιάχτηκε το φθινόπωρο του 1981 από τον Ελληνικής καταγωγής κιθαρίστα William Tsamis (Destroyer) και τον drummer Mark Zonder (Thunder Child). Η πρώτη δισκογραφική παρουσία του σχήματος ήταν στο δεύτερο μέρος της θρυλικής πλέον συλλογής της Metal Blade, Metal Massacre με το τραγούδι "Lucifer's Hammer". Το επόμενο βήμα μετά την συμμετοχή στην Metal Massacre 2 ήταν το δισκογραφικό συμβόλαιο με την Metal Blade το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την κυκλοφορία του Deliver Us to 1983. 6 συνθέσεις όλες και όλες, (7 στην Ιαπωνική έκδοση του δίσκου), συνθέσεις που έχουν αφήσει το στίγμα τους ανεξίτηλο στην ιστορία του Metal μέχρι και σήμερα.

Ο δίσκος ξεκινά με το τραγούδι Deliver Us From Evil. Η εισαγωγή του κομματιού χαρακτηριστική σε κάνει να αναρωτιέσαι πως γίνεται μια ακουστική κιθάρα να χρησιμοποιείται με τόσο επιβλητικό τρόπο, το θέμα της μας οδηγεί στο κυρίως κομμάτι όπου τα τύμπανα του Zonder με τον εμβατηριακό χαρακτήρα τους ανεβάζουν τα κιθαριστικά θέματα του Tsamis στα ουράνια. Ένα επιβλητικότατο έπος που σφραγίζεται ανεξίτηλα με τη φωνή του Damien King (Jack Rucker) -τραγουδιστή του σχήματος στο συγκεκριμένο δίσκο-. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη χροιά της φωνής αυτού του ανθρώπου, που πραγματικά κρύβει κάτι το παραμυθένιο μέσα της. Εκφραστικός, λυρικός, μα ταυτόχρονα δυναμικός με μια απίστευτη χροιά στη φωνή του ο συγκεκριμένος τραγουδιστής σφράγισε με τη φωνή του όλες τις συνθέσεις του δίσκου. Στο Winter Tears που ακολουθεί, οι Warlord αφήνουν το λυρισμό τους να ξεχειλίσει. Προσέξτε ιδιαίτερα την ερμηνεία του Damien King στο συγκεκριμένο τραγούδι. Η πρώτη πλευρά του δίσκου το Child Of The Damned μια σύνθεση στην οποία το συγκρότημα δείχνει όλο του τον δυναμισμό, η κιθάρα του Tsamis έχει τον πρώτο λόγο και ο Damien King ερμηνεύει με ένα απίστευτο πάθος τους στοίχους.

Η δεύτερη πλευρά ξεκινάει με τo Penny For A Poor Man που θεωρείται από τον γράφων ως ένα από τα ποιο συναισθηματικά φορτισμένα κομμάτια στην ιστορία του Metal, οι εναλλαγές του προκαλούν δέος στον ακροατή με τον Damien King να δίνει -για μια ακόμα φορά- ρεσιτάλ ερμηνείας. Το Black Mass που έρχεται μετά, είναι χωρίς αμφιβολία, από τις πιο επιβλητικές συνθέσεις του συγκροτήματος. Ο δίσκος κλίνει με το Lucifer's Hammer που μαζί με το Child Of The Damned είναι τα ποιο γρήγορα σε ταχύτητες κομμάτια του που έχουν γράψει οι Warlord. O Zonder απογειώνει το κομμάτι με το παίξιμο του, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα κομμάτια Η Ιαπωνική έκδοση του δίσκου κλίνει με το Mrs. Victoria το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμα επιβλητική, Warlord σύνθεση και ίσως η ποιο σκοτεινή που έχουν γράψει.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον καθένα είναι ότι ο βασικός παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία του αριστουργήματος στο οποίο αναφέρομαι, ήταν η χημεία μεταξύ των μελών του σχήματος στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο William Tsamis βρήκε σταθερή βάση στο ιδιοφυές παίξιμο του Mark Zonder ο οποίος απαλλαγμένος από οποιαδήποτε ναρκισσιστική τάση αυτοπροβολής και γεμάτος ουσία έκανε χρίση του θείου χαρίσματος του στο παίξιμο των τύμπανων. Το παίξιμο του όχι μόνο εξασφάλιζε ένα βασικό και ακλόνητο στήριγμα για τις μελωδίες του Tsamis αλλά έδινε και έμφαση σε κάθε σημείο των τραγουδιών ξεχωριστά, σπρώχνοντας μάλιστα τις συνθέσεις σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Όχι άδικα αυτός ο άνθρωπος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο καλύτερος drummer στο Heavy Μetal. Με τέτοια βάση λοιπόν ο William Tsamis μπόρεσε να ξεδιπλώσει τις κιθαριστικές του ικανότητες και να φτάσει την μουσική του όσο μακριά εκείνος ήθελε. Μην μπορώντας να κρύψει την αγάπη του για τις αναγεννησιακές μελωδίες, έδωσε στα κομμάτια των Warlord μια ξεχωριστή χροιά. Συνδύασε το συναίσθημα με την τεχνική, την ευγένεια και την ποιότητα των αναγεννησιακών μουσικών του επιρροών με τον δυναμισμό που έχει το Metal σαν μουσικό ιδίωμα, συνδύασε με λίγα λόγια το ατσάλι με το μετάξι. Αν όμως δεν ήταν και η φωνή του Damien King δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, ο άνθρωπος τραγουδούσε με την ψυχή και όχι με το λαρύγγι. Η ερμηνεία του είναι τόσο μα τόσο μεγαλειώδεις χωρίς όμως ούτε μια στιγμή να πέσει στην παγίδα της υπερβολής.

Η ιστορία των Warlord δεν τελειώνει εδώ. Ελπίζω σε ένα μελλοντικό αφιέρωμα να μου δοθεί η ευκαιρία να αναφερθώ αναλυτικά. Εμείς παραμένουμε στη συγκεκριμένη κυκλοφορία τους που είναι απλά ένα κόσμημα για τη μουσική. Τι σημασία έχει αν λέγεται Metal ή κάπως αλλιώς; Ο δίσκος περιέχει μουσική με Μ κεφαλαίο και αν υπάρξει κάποιος που δεν μπορεί να το διαπιστώσει αυτό, τότε η σχέση του με την μουσική είναι απλά επιδερμική.


Χρήστος "CountRaven" Παπαδάκης

Σημ: Η αυθεντική έκδοση του βινιλίου από την Metal Blade βρίσκεται κάπως δύσκολα και με υψηλό αντίτιμο. Τα κομμάτια όμως του δίσκου υπάρχουν όλα και μάλιστα με τη σειρά παρουσίας τους στο αυθεντικό βινίλιο στο CD Best Of Warlord, το οποίο κυκλοφορεί κανονικά -σε δύο εκδόσεις με την δεύτερη να είναι ποιο εύκολο να βρεθεί-. Επίσης ο συγκεκριμένος δίσκος επανακυκλοφόρησε σε Picture LP, καθώς και σε digipack CD μια πολύ σοφή κίνηση για να μπορέσουν και οι νεότεροι οπαδοί να τον αποκτήσουν.

Διαθέσιμες εκδόσεις του δίσκου:

Βινύλιο, Αμερικάνικη έκδοση - 1983 - Metal Blade USA - MBR 1005
Κασέτα, Αμερικάνικη έκδοση - 1983 - Metal Blade USA
Βινύλιο, Ιαπωνική έκδοση - 1983 - FEMS JAPAΝ - SP25-5098
Picture βινύλιο, Ελληνική έκδοση - 2003 Supreme Music Creations GREECE - SMCLP002
Digipack CD, Ελληνική έκδοση - 2003 - Sound & Vision GREECE - S&V 008

Το Deliver Us υπάρχει επίσης σαν bonus CD στο DVD του 2003 Book I που κυκλοφόρησε από την Metal Blade και περιέχει όλο το Video του σχήματος …And The Canons Of Destruction Have Began.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου