Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Angel Heart (GR)




Λοιπόν θα ξεκινήσω λέγοντας πως είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να κάνω μια συνέντευξη με μια από τις μεγαλύτερες και πιο αδικοχαμένες Ελληνικές μπάντες. Τους θεούς Angel Heart. Έγινε μια συλλογική προσπάθεια τόσο από την πλευρά μου –αυτού που θέτει τις ερωτήσεις-, όσο και από την πλευρά του κιθαρίστα της μπάντας Γιώργου "Roxx" Μαυρόπουλου –αυτού που απαντάει- να γίνει μία όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής καταγραφή της πορείας της μπάντας μέσα στο χρόνο. Το αποτέλεσμα αυτής είναι η παρακάτω συνέντευξη η οποία μας πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο και που εν τέλη αποτυπώνει την ιστορία μίας από τις σημαντικότερες Metal μπάντες της χώρας μας. Μου πήρε αρκετό χρόνο να φέρω την συνέντευξη σε αυτή την μορφή την οποία θα διαβάσετε, μιας και έγινε τμηματικά μέσω email με τον Γιώργο ο οποίος διασταύρωνε, επιβεβαίωνε και διόρθωνε κάθε πληροφορία που ερχόταν στο προσκήνιο μετά από λεπτομερή έρευνα μου για την πορεία της μπάντας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στον φίλο Γιώργο "The Omen" Θεοδορέλο για την βοήθεια του. 


Θα ξεκινήσω λοιπόν λίγο ανάποδα.. Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι η μπάντα αυτή έχει πάρει διαστάσεις μύθου μεταξύ αυτών που ασχολούνται με την Ελληνική Metal σκηνή. Συζητήσεις επί συζητήσεων έχουν γίνει και ελπίζω αυτή η συνέντευξη να συμβάλει στην προσπάθεια ξεκαθαρίσματος της ιστορίας της. Πως νιώθεις για όλο αυτό μετά από τόσα χρόνια;

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα όταν είδα ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα μας θυμούνται. Ήξερα ότι τα χρόνια που παίζαμε είχαμε κάνει κάποιο καλό όνομα αλλά δεν περίμενα το 2011 να μας θυμάται κανείς. Είναι πολλά τα χρόνια, είναι και ξεπερασμένο το μουσικό μας στυλ και πραγματικά όταν πρόσφατα ξανάκουσα το demo μας μέσω της fan σελίδας μας στο Facebook μου φάνηκε τόσο κακά παιγμένο και με τόσο κακή παραγωγή!!!!

Πάμε τώρα πίσω στο χρόνο. Πότε, πως και κάτω από ποιες συνθήκες ξεκίνησε η μπάντα; Από ποιους;
Η ιστορία έχει ως εξής: Το 1988 υπήρχε ένα συγκρότημα στους Αμπελόκηπους με το όνομα Iron Horse. Έψαχναν για κιθαρίστα και μέσω του μπασίστα τους που τον ήξερα πήραν εμένα. Εν συνεχεία, λόγω του ότι το όνομα θύμιζε πολύ Motorhead τους έψησα να το αλλάξουμε. Ψάχναμε καιρό μέχρι που είδα στην εφημερίδα την διαφήμιση για το νέο τότε έργο Angel Heart (Ο Δαιμονισμένος Άγγελος με το Mickey Roorke) και αυτό ήταν.. Είχαμε βρει όνομα.. Με αυτό το αρχικό σχήμα (Γιώργος Μαυρόπουλος – κιθάρα, Γιώργος Μαγκλάρας –κιθάρα, Δημήτρης Παπαδόπουλος – τύμπανα, Θοδωρής Παπαβασιλείου – μπάσο, φωνητικά - όλοι και κανείς!!!) πήραμε μέρος στην συλλογή Greece Attacks. Και μετά διαλυθήκαμε!!! (σ.σ βλέπε και στην φώτο παραπάνω:

Αθηνά (φωνή) πάνω πάνω, δεύτερη σειρά αριστερά ο Γιώργος "Roxx Μαυρόπουλος" - (κιθάρα), δεξιά ο Γιώργος Μαγκλάρας (κιθάρα). Κάτω σειράαριστερά ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (τύμπανα) η φωτογραφία είναι από την πολύ αρχική σύνθεση της μπάντας).

Μετά από πάνω από ένα χρόνο και ενώ ο Γιώργος ο Μαγκλάρας και ο Δημήτρης ο Παπαδόπουλος ήταν ήδη μέλη των Gladiators μαζί με τον Φώτη Σωτηρόπουλο, βρεθήκαμε για να με ρωτήσουν αν μπορούν να πάρουν το όνομα Angel Heart μιας και δεν το χρησιμοποιούσε κανείς καθώς δεν τους πολυάρεσε το όνομα Gladiators. Από καθαρό εγωισμό τους απάντησα ψέματα ότι έχω μπάντα και έτοιμα τραγούδια και ότι το όνομα το χρησιμοποιούσα!! Έτσι, δέκα μέρες αργότερα ήρθαν και μου ανακοίνωσαν ότι μετά από μία εβδομάδα επρόκειτο να γίνει συναυλία των Gladiators στο ΑΝ Club και ότι ήθελαν εμάς ως support τους… Μόνο που δεν υπήρχανε ‘εμείς’!!! Η υποτιθέμενη μπάντα ήμουν μόνο εγώ!! Καθώς λοιπόν εκείνη την περίοδο πήγαινα στην ΚΟΡΕΛΚΟ και έπαιζα στην μπάντα της σχολής, πήγα την ίδια μέρα στον τραγουδιστή ου γκρουπ τον Αντρέα Τζανετάτο και τον κιθαρίστα τον Παύλο Αρβανίτη και τους παρακάλεσα να με βοηθήσουν. Ο Παύλος είπε ότι ξέρει έναν ντράμερ στο Χαλάνδρι τον Νίκο τον Δέδε και έναν μπασίστα τον Μιχάλη τον Κοντό. Πήγαμε, τους βρήκαμε και μέσα σε μία εβδομάδα είχαμε έτοιμα 5 κομμάτια και παίξαμε στο ΑΝ με επιτυχία. That was the beginning!!!



Ποιο ήταν το πρώτο σταθερό και ολοκληρωμένο Line up;

Το πρώτο σταθερό και με τη μεγαλύτερη διάρκεια line up ήταν:

Αντρέας Τζανετάτος – φωνητικά
Γιώργος “ROX” Μαυρόπουλος – κιθάρα
Παύλος Αρβανίτης – κιθάρα, δεύτερα φωνητικά
Γιάννης Κουμέττης – μπάσο
Νίκος Δέδες –ντραμς
Και μετά από κάποιο διάστημα:


Λευτέρης Περήφανος - πλήκτρα

Ήταν από την αρχή στόχος σας να παίξετε αυτό το λυρικό Heavy Metal το οποίο άφησε το στίγμα της μπάντας αναλλοίωτο στο χρόνο ή μπορούμε να πούμε πως ο συγκεκριμένος ήχος κτίστηκε μέσα από πρόβες;

Εκείνη την περίοδο είχα τρέλα με τους Crimson Glory, Helloween, Queensryche, Heir Apparent, κτλ και προσπάθησα να το περάσω και στους άλλους. Ευτυχώς ήταν ένα είδος που τους άρεσε και συνυπολογίζοντας πως και η φωνή του Παύλου ο οποίος έγραφε τις πιο πολλές μελωδικές γραμμές ήταν λυρική-ψιλή αλλά και ότι η φωνή του Αντρέα ήταν κατάλληλη για αυτό το μουσικό στυλ, νομίζω ότι μας βγήκε εξ αρχής από μόνο του!!!!

Πριν φτάσουμε στα demo της μπάντας θα ήθελα πρώτα να σταθούμε στην συλλογή Greece Attacks καθώς εκεί συναντάμε τους Angel Heart με την πρώτη τους επίσημη ηχογράφηση πριν καν κυκλοφορήσουν κάποιο demo. Ο λόγος για την μπαλάντα The Reason I Survive η οποία σε αυτή την συγκεκριμένη εκτέλεση που υπάρχει στη συλλογή έχει γυναικεία φωνητικά. Θέλω λοιπόν λίγες παραπάνω πληροφορίες για αυτή την ηχογράφηση. Ποιό ήταν το Line up της μπάντας τότε; Που ηχογραφήθηκε το κομμάτι; Ποιά είναι η κοπέλα που κάνει τα φωνητικά και γιατί δεν συνέχισε με την μπάντα; Η συγκεκριμένη συμμετοχή στην συλλογή προηγείται του  πρώτου demo των Angel Heart σωστά; Για ποιά χρονολογία μιλάμε;

Πολλά τα απάντησα ήδη παραπάνω αλλά για να απαντήσω σε όλες σου τις ερωτήσεις συμπληρώνω ότι: Το κομμάτι ηχογραφήθηκε στο studio του Κώστα Στρατηγόπουλου (όπως και ΟΛΑ τα demo που κάναμε ποτέ!!). Η κοπέλα είναι η Αθηνά Ασημιάδου, τότε κοπέλα μου που τραγούδησε λόγω του ότι η δική μου αγριοφωνάρα η οποία ήταν η καλύτερη όλων (!!!) δεν έβγαινε την ώρα της ηχογράφησης και έτσι την παρακαλέσαμε να τραγουδήσει εκείνη. Δεν ήταν ποτέ μέλος του γκρουπ. Η συγκεκριμένη συμμετοχή προηγείται όλων των υπόλοιπων ηχογραφήσεων γιατί όπως προείπα ήταν με τελείως διαφορετική μπάντα-σχήμα το οποίο αμέσως μετά διαλύθηκε!! Χρονολογικά ήταν το καλοκαίρι του 1988.

Με τι κριτήρια διαλέξατε το συγκεκριμένο κομμάτι για την συγκεκριμένη συλλογή;

Το κριτήριο επιλογής του κομματιού της συλλογής ήταν πολύ απλό… Δεν είχαμε άλλο κομμάτι ολοκληρωμένο!!!!!

Πάμε λοιπόν τώρα στα Demo της μπάντας με τα οποία επικρατεί μια πλήρη σύγχυση (σ.σ. κυκλοφορεί αρκετό υλικό βασισμένο σε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια μα με λάθος γενικούς τίτλους, λάθος χρονολογίες στις ετικέτες, ελλιπή tracklist κτλ, ότι κυκλοφόρησε ή ηχογραφήθηκε επίσημα από την μπάντα αναφέρεται λεπτομερώς στις παρακάτω ερωτήσεις-απαντήσεις) . Πάμε να τα πιάσουμε ένα ένα να μας πεις και εσύ τι κυκλοφόρησε ακριβώς, με ποια σειρά και πότε.

Εδώ δε σου εγγυώμαι τίποτα. Η μνήμη μου δε με βοηθά και πολύ στο συγκεκριμένο.. θα προσπαθήσω όμως!!




Είμαστε λοιπόν στο 1990 και κυκλοφορεί το πρώτο Demo με τίτλο Gates Of Suicide. Περιέχει 3 κομμάτια: Intro-Voice Of Darkness, Journey To Nowhere και Gates Of Suicide. Έχει έγχρωμο εξώφυλλο. Σωστά;

Απ όσο θυμάμαι, σωστά.





Ηχογραφήθηκε στα Red House Studios. Θυμάσαι σε πόσες μέρες ή κάτι χαρακτηριστικό από την διαδικασία ηχογράφησης;

Το πρώτο μας demo το γράψαμε λίγο μετά την δεύτερη συναυλία. Δεν πρέπει να μας πήρα πάνω από 2 βδομάδες. Συνολικά πρέπει να μας πήρε 30 με 40 ώρες maximum.

Θυμάσαι σε πόσες κόπιες βγήκε το συγκεκριμένο Demo;

Δεν θυμάμαι. Απλά θυμάμαι ότι είχαμε πουλήσει ΠΟΛΛΑ κομμάτια για την εποχή!


















Σχεδόν αμέσως μετά (1990) κυκλοφορεί το demo March Of Death το οποίο ουσιαστικά είναι μια περιορισμένη επανακυκλοφορία του πρώτου Demo με ένα επιπλέον κομμάτι και ασπρόμαυρο εξώφυλλο με το λογότυπο της μπάντας. Το Demo ξεκινά με το καινούριο -για τότε- March Of Death, ενώ στην συνέχεια υπάρχουν τα κομμάτια από το Gates Of Suicide demo: Voice Of Darkness, Journey To Nowhere και Gates Of Suicide. Μόνο που εδώ τους έχει γίνει επεξεργασία και έχουν καλύτερο και διαφορετικό ήχο σε σχέση με το Gates Of Suicide. Έχω σωστές πληροφορίες;

Σωστά. Απλά ηχογραφήσαμε το καινούργιο τότε March of Death και για να «γεμίσει» το demo κάναμε και ένα πιο καλό remix των παλιών κομματιών.

Για ποιο λόγο έγινε αυτή η επανακυκλοφορία σχεδόν αμέσως μετά το πρώτο Demo;

Αν θυμάμαι καλά, το March of Death είχε ηχογραφηθεί για να μπει σε κάποια συλλογή (δίσκο) χωρίς όμως να θυμάμαι σε ποιά, κάτι που ποτέ όμως δεν έγινε και έτσι αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε μόνοι μας..

Η συνέχεια βρίσκει την μπάντα να ηχογραφεί ξανά. 4 κομμάτια -Lost Angels, March Of Death, The Reason I Survive και Broken Tears-. Κατά τη γνώμη μου αυτές οι εκτελέσεις είναι και οι καλύτερες σας. Ποιος ήταν ο λόγος που έγινε αυτή η ηχογράφηση κυρίως ήδη υπαρχόντων κομματιών και όχι κάποιων καινούριων -αν εξαιρέσουμε το Broken Tears και Lost Angels-. Υπήρχαν μήπως αλλαγές στην σύνθεση;

Είχαμε αρχίσει να τα ηχογραφούμε με σκοπό να τα κυκλοφορήσουμε στο επερχόμενο μας demo. Κάπου εκεί όμως προέκυψε η υποτιθέμενη συνεργασία με την Μολών Λαβέ και έτσι αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κομμάτια για το άλμπουμ μαζί με κάποια καινούργια που υποτίθεται ότι θα ηχογραφούσαμε, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε καθώς οι ηχογραφήσεις με την Μολών Λαβέ δεν άρχισαν ποτέ (σ.σ. αναφέρεται στο περιβόητο Mini LP στην Ελληνική δισκογραφική Μολών Λαβέ που ποτέ δεν είδε το φως της μέρας). Τελικά απλά ριμιξαρίστηκε το παλιό υλικό (βασικά αυτά τα 4 κομμάτια που αρχικά πήγαιναν για demo όπως προείπα). Μην ξεχνάς όμως πως ανάμεσα σε αυτά τα 4 κομμάτια υπάρχει και η πρώτη ηχογράφηση του The Reason I Survive με αυτό το σχήμα του γκρουπ. Οι πρώτες δύο ηχογραφήσεις αυτού του κομματιού ήταν με τους «παλιούς» Angel Heart!!!!- Αλλαγές στην σύνθεση δεν υπήρχαν.

Όπως αναφέρεις παραπάνω υπήρχαν 2 ηχογραφήσεις του Reason I Survive με τους πρώτους -“παλιούς” όπως τους λες- Angel Heart. Παρόλα αυτά γνωστή είναι μονάχα η εκτέλεση της Συλλογής Greece Attacks. Για δώσε τα φώτα σου.

Λοιπόν θα σου πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς. Με τους πρώτους Angel Heart, το πρώτο demo που κάναμε ποτέ ήταν το The Reason I Survive (εντελώς διαφορετικά παιγμένο από αυτό που μπήκε στην συλλογή Greece Attacks) με εμένα στα φωνητικά, αφού από τότε δεν είχαμε κανονικό τραγουδιστή. Όπως καταλαβαίνεις δεν κυκλοφόρησε ποτέ λόγω της υπέροχης φωνής μου, χαχαχα!

Ξανά πίσω στα 4 κομμάτια που ηχογραφήθηκαν μετά το demo. Αυτές οι ηχογραφήσεις λοιπόν -μέρος των οποίων έχει διαρρεύσει με το πέρασμα του χρόνου σαν 2nd Demo 1990- είχαν κυκλοφορήσει τελικά από την μπάντα επίσημα σε μορφή κασέτας -μιας και το Mini-LP δεν βγήκε ποτέ- ή απλά διέρρευσαν από χέρι σε χέρι;

Το master που γράφτηκε για το Mini LP που θα έβγαζε η Μολών Λαβέ Records δεν κυκλοφόρησε ΠΟΤΕ επίσημα στο κοινό. Πιθανότατα κυκλοφόρησε χέρι με χέρι από φίλους που το είχαν στην κατοχή τους.

Ο τίτλος “Black Traveller” σου λέει κάτι;

Το Black Traveller ήταν ίσως το πρώτο τραγούδι που γράψαμε αλλά που όμως ποτέ δεν θεωρήσαμε τόσο καλό ώστε να το συμπεριλάβουμε σε κάποιο demo και από ένα σημείο και μετά δεν το παίζαμε ούτε καν στα live..

Υπήρχαν αλλαγές στη σύνθεση με το πέρασμα του χρόνου; Και αν ναι, ποιες ήταν αυτές;

Η σύνθεση με την οποία ηχογραφήθηκαν όλα τα demo είναι η ίδια κλασική σύνθεση, δηλαδή:

- Αντρέας Τζανετάτος – φωνητικά
- Γιώργος “Roxx” Μαυρόπουλος – κιθάρα
- Παύλος Αρβανίτης – κιθάρα, δεύτερα φωνητικά
- Γιάννης Κουμέττης – μπάσο
- Νίκος Δέδες – ντραμς
- Λευτέρης Περήφανος - πλήκτρα

Αν θέλεις όμως τις εν γένει αλλαγές της σύνθεσης, στις αναλύω παρακάτω:

Πρώτο live στο ΑΝ με Gladiators:

- Αντρέας Τζανετάτος – φωνητικά
- Γιώργος “Roxx” Μαυρόπουλος – κιθάρα
- Παύλος Αρβανίτης – κιθάρα, δεύτερα φωνητικά
- Μιχάλης Κοντός – μπάσο
- Νίκος Δέδες – ντραμς

Αμέσως μετά το πρώτο live πήραμε σαν κανονικό μπασίστα των Γιάννη Κουμέττη μέλος μέχρι τότε των Addicted από το Χολαργό.

Μετά από μερικά live πήραμε και τον Λευτέρη Περήφανο στα πλήκτρα σαν μόνιμο μέλος.
Μετά την συναυλία στο ΜΑΞΙΜ και την αποχώρηση του Αντρέα Τζανετάτου πήραμε στα φωνητικά τον Μιχάλη Κασιδάκη. Σε εκείνο το live (ΜΑΞΙΜ) έπαιξε μπάσο (λόγω του ότι ο Κουμέττης έδινε πανελλαδικές εκείνη την περίοδο) ο Δημήτρης ο Κανελλόπουλος τότε μέλος της thrash μπάντας Deadly Core και τώρα πια γνωστός ως ιδρυτής και τραγουδιστής των Greek rockers Domenica και πλήκτρα ο Μάκης Ραζής, φίλος από την τότε παρέα μας στο Χαλάνδρι!!!

Μετά το αποτυχημένο live του δεκαημέρου -σ.σ. Αναφέρεται στο δεκαήμερο φεστιβάλ της Μολών Λαβέ Records με συμμετοχές από πλήθος Ελληνικών σχημάτων- και το διώξιμο κάποιων μελών το σχήμα έγινε ως εξής:

- Νίκος Ρουσσάκης – session φωνητικά
- Γιώργος “ROX” Μαυρόπουλος – κιθάρα
- Βαγγέλης Λάππας – κιθάρα
- Γιάννης Κουμέττης – μπάσο
- Νίκος Δέδες – ντραμς

Αυτό το σχήμα έμελλε να είναι και το τελευταίο!!!

Με τον Νίκο Ρουσσάκη στα φωνητικά έχει υπάρξει κάποια ηχογράφηση;

Ο Νίκος ο Ρουσσάκης των Guardian Angel είχε συμμετάσχει σε δυο live μας και ότι ηχογραφήσεις υπήρχαν με αυτόν ήταν ανεπίσημες. Δεν έγινε ποτέ demo ή επίσημη ηχογράφηση μαζί του!!

Έκανες μια αναφορά παραπάνω για το Mini LP από την Μολών Λαβέ Records που δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Μπορείς να μου πεις τους λόγους που δεν βγήκε τελικά; Να υποθέσω ότι είχε να κάνει με το ξαφνικό κλείσιμο της Μολών Λαβέ Records του George Osmaak γεγονός που άφησε ξεκρέμαστες πολλές μπάντες;

Σωστά. Το άλμπουμ δεν κυκλοφόρησε ακριβώς για τους λόγους που ανέφερες.

Από όσο γνωρίζω έγινε και δεύτερη προσπάθεια για κυκλοφορία δίσκου. Θέλεις να ρίξεις λίγο φως;

Το δεύτερο άλμπουμ το οποίο ήταν να βγει, ήταν μέσω του Backstage Studios στον Χολαργό στο οποίο κάναμε πρόβες και το οποίο μας είχε φέρει σε επαφή με την Γαλλική δισκογραφική εταιρία Black Dragon. Λόγω όμως της διάλυσης της μπάντας ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα!

Τι υλικό θα υπήρχε σε αυτή τη δεύτερη δισκογραφική κυκλοφορία; Έχει δει το φως της μέρας αυτό το υλικό τελικά;

Το υλικό ήταν τα ήδη γνωστά κομμάτια αλλά με πολύ καλύτερη ενορχήστρωση συν άλλα δύο ή τρία (το ένα instrumental) τα οποία ποτέ δεν ηχογραφήθηκαν όμως ποτέ.

Έχετε στα συρτάρια σας υλικό που είναι ακόμα ακυκλοφόρητο;

Δυστυχώς όχι.. Μόνο κάποια βίντεο με κάποια ακυκλοφόρητα κομμάτια.

Πως ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στις κυκλοφορίες σας; Τι κριτικές εισπράξετε από οπαδούς και απ’ τον ειδικό τύπο;

Οι αντιδράσεις τότε ήταν απίστευτες.. Για να μιλήσω για μένα προσωπικά, κάθε φορά που κάποιος μου έλεγε πόσο του αρέσουμε, όταν διάβαζα τις κριτικές σε περιοδικά και fanzines, με κάθε demo που πουλάγαμε, εντυπωσιαζόμουν και αναρωτιόμουνα πως είναι δυνατόν να μας θεωρούν τόσο καλούς…… Ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω προς τι αυτή η τόση πώρωση.. Χαχα!!! Θυμάμαι επίσης ότι τότε είχε κυκλοφορήσει και το πρώτο demo των Ολλανδών Elegy το οποίο το είχαμε ακούσει και είχαμε πάθει πλάκα. Μέσω κάποιου γνωστού που τους είχε στείλει το demo μας, είχαν απαντήσει ότι πολύ θα ήθελαν να κάνουμε κάποια live μαζί σε Ολλανδία και Ελλάδα. Μόνο που θα έπρεπε να τους φιλοξενήσουμε στα σπίτια μας όπως και εκείνοι στα δικά τους, κάτι που οι γονείς μας δεν δέχτηκαν (ήμασταν μικρά παιδιά τότε)!!! Και είδες τι γκρουπάρα έγιναν και τι ευκαιρίες είχαν μετά οι Elegy!!!

Με τις ζωντανές εμφανίσεις τι γίνονταν; Πόσο εύκολο ήταν να αποδοθεί το απαιτητικό υλικό σας ζωντανά;

Πιστεύω ότι στα πιο πολλά μας live ήμασταν καλοί (εκτός του δεκαημέρου που ήταν και ο λόγος της αρχής του τέλους).. Η μουσική μας δεν ήταν δα και η πιο πολύπλοκη και είχαμε καλή ομοιογένεια οπότε γενικά τα πηγαίναμε πολύ καλά στα live.

Υπάρχει κάποιο video με διασκευή σας στο I Want Out των Helloween. Από ποιο live είναι θυμάσαι; Γενικά υπάρχει άλλο Video υλικό με τραγούδια των Angel Heart;

Είναι από ένα live στο Ρόδον το 1990. Έχω στην κατοχή μου κασέτες με τουλάχιστον πέντε έξι live μας (ΑΝ, Ρόδον, Μαξίμ) αλλά σε μορφή VHS.

Νομίζω πως δεν υπήρχε άλλη μπάντα στην Ελλάδα που έπαιξε με το τόσο μα τόσο λυρισμό όσο εσείς. Αναρωτιέμαι ποιες ήταν οι επιρροές σας.... Και πέρα από αυτό από ποιά πιθανά εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα παίρνατε έμπνευση;

Οι επιρροές όπως προείπα ήταν κυρίως συγκροτήματα όπως οι Helloween, Crimson Glory, Queensryche και βέβαια και πιο παλιά όπως οι Iron maiden, Judas Priest, κτλ. Υπήρχε βέβαια πάντα, ιδιαίτερα στον Παύλο, και μια λανθάνουσα αγάπη για συγκροτήματα όπως οι Sisters of Mercy, Cure, Mission που ίσως στο παρασκήνιο να πέρναγε στη μουσική μας. Απτή απόδειξη η διασκευή σε Metal εκτέλεση που κάναμε σε κάποια live του Kyoto song των Cure!!

Μια απόπειρα προσέγγισης των στίχων; Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι της μπάντας;

Χα!!! Η στίχοι ήταν καθαρά και μόνο δικό μου θέμα.. Είχα τρέλα με τον Midnight (Crimson Glory - R.I.P.) και τον θεωρούσα τον καλύτερο στιχουργό. Θεωρούσα ότι όλοι του οι στίχοι απλά άφηναν μια μαγική γεύση σε όποιον τους διάβαζε.. Και ήθελα να γίνω Midnight! Προσπαθούσα να γράψω σαν αυτόν… Δυστυχώς όχι πολύ επιτυχημένα.. Το αγαπημένο μου στιχουργικά τραγούδι είναι το Broken Tears το οποίο ήταν γραμμένο για την τότε μεγάλη μου αγάπη και μουσικά αυτό και το Lost Angels.

Αν και το ανέφερες παραπάνω πριν σε ρωτήσω απλά το επιβεβαιώνουμε εδώ: Το Red House Studio ήταν το "σπίτι σας", εκεί γράψατε όλο σας το υλικό σωστά;

Σωστά, Κώστας Στρατηγόπουλος ΠΑΝΤΑ!!

Από ότι έχω καταλάβει η σύντομη πορεία της μπάντας κράτησε λίγο μετά το 1990. Γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες διαλύσατε;

Η μπάντα διαλύθηκε επίσημα το 1992 όταν πήγα εγώ φαντάρος. Από τη συναυλία του δεκαημέρου είχαν αρχίσει τα προβλήματα όπου μετά από αυτήν είχαμε διώξει τον Παύλο Αρβανίτη, τον Λευτέρη Περήφανο και τον τότε τραγουδιστή Μιχάλη Κασιδάκη. Τον επόμενο χρόνο κάναμε καλή δουλειά έχοντας πάρει στην κιθάρα τον Βαγγέλη Λάππα (ηχολήπτη του Αλκίνοου Ιωαννίδη) και session τραγουδιστή τον Νίκο Ρουσσάκη των Guardian Angel όπου με αυτό το σχήμα κάναμε δύο, το πολύ τρία πολύ επιτυχημένα live και ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε συμβόλαιο με την Black Dragon. Όταν όμως πήγα φαντάρος άρχισαν τα προβλήματα. Ο Νίκος ο Ρουσσάκης δεν ήταν κανονικό μέλος του γκρουπ, ο Βαγγέλης δεν είχε ποτέ δεθεί πραγματικά με το γκρουπ και έτσι η κατάσταση άρχισε να ‘χαλαρώνει’ μέχρι που μετά την δεύτερη μου άδεια είπαμε ότι καλύτερα θα ήταν να τα παρατήσουμε.

Έχετε σκεφτεί ποτέ την απόπειρα επαναδραστηριοποίησης της μπάντας ή έστω κάποια κίνηση για μια σωστή επανακυκλοφορία όλου του υλικού σας;

Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ μέχρι τώρα αλλά με τα σημερινά δεδομένα έχω αρχίσει να το σκέφτομαι.. Αν και πραγματικά δεν ξέρω από πού να αρχίσω!!!

Είσαι σε επαφή με κάποιο από τα μέλη της μπάντας; Ξέρεις τι κάνουν τώρα; Φωνές σαν αυτή του Ανδρέα Τζανετάτου ήταν πραγματικά λίγες....

Είμαι σε επαφή με όλα τα μέλη εκτός του Παύλου Αρβανίτη ο οποίος όμως πρόσφατα με βρήκε μέσω Facebook και είχαμε μία σύντομη τηλεφωνική συνομιλία χωρίς όμως να τον έχω συναντήσει ακόμα από κοντά (σ.σ. Ο Παύλος μετά τους Angel Heart πήγε ως κιθαρίστας / τραγουδιστής / μπασίστας / πληκτράς στους Wisdom του κιθαρίστα Δημήτρη Λάρου και στο demo αναφέρεται στο line up ως Paul Arby, σ.σ. με τους Wisdom θα ασχοληθούμε στο μέλλον μιας και υπάρχει στο αρχείο μας αναλυτική συνέντευξη με πολλές πληροφορίες). Ο Αντρέας Τζανετάτος έχει μια εταιρία με computer software και δεν ασχολείται πια με τη μουσική. Εγώ δουλεύω στον Ε.Ο.Τ., ασχολούμαι με τα ξενοδοχεία και δεν ασχολούμαι πολύ με το να παίζω μουσική. Ο Νίκος ο Δέδες δουλεύει σε μια εταιρία αυτοκινήτων αλλά παίζει ερασιτεχνικά με διάφορες μπάντες (Illusion Fades, Domenica, κτλ). Ο Γιάννης ο Κουμέττης είναι δικηγόρος αλλά παίζει μουσική με τους 1550 και τους Hannibal. Ο Λευτέρης ο Περήφανος είναι στη Σκιάθο, έχει κάνει δική του δουλειά και δεν ασχολείται με τη μουσική πια.

Τι πιστεύεις ότι ήταν αυτό που πήγε στραβά και η μπάντα τέλειωσε τόσο σύντομα την πορεία της; Πιστεύεις ότι υπήρχαν πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει με έναν σωστότερο ή διαφορετικό τρόπο;

Το μεγαλύτερο σφάλμα μας ήταν που μετά από μια διαμάχη σε μια συναυλία στο ΜΑΞΙΜ μεταξύ του Παύλου Αρβανίτη και του Αντρέα Τζανετάτου, ‘’αφήσαμε” τον Αντρέα να αποχωρήσει. Μετά από αυτό και με νέο τραγουδιστή τον Μιχάλη Κασιδάκη εμφανιστήκαμε στο δεκαήμερο ανέτοιμοι με αποτέλεσμα την κακή μας εμφάνιση. Εκεί κατηγορήσαμε τον Παύλο και το Λευτέρη για την αποχώρηση του Αντρέα που είχε ως συνέπεια την κακή εμφάνιση και τους διώξαμε μαζί με τον Μιχάλη. Από εκεί και πέρα ενώ πήραμε καλύτερους μουσικούς, χάθηκε για πάντα η ομοιογένεια και η αγάπη για τη μπάντα. Και με την πρώτη δυσκολία (η στρατιωτική μου θητεία), απλά τα παρατήσαμε.

Από μπάντες της εποχής που παίξατε μαζί έχεις να θυμηθείς κάποια;

Είχαμε παίξει με πολλές μπάντες. Κάποιες που μου έχουν μείνει στην μνήμη είναι οι Guardian Angel, Odyssey, Stargazer, Leviathan αλλά και κάποιες που ποτέ δεν παίξαμε μαζί αλλά που θυμάμαι ότι τότε μου άρεσαν όπως οι Deceptor, Sarissa, Spitfire..

Ασχολείσαι με την μουσική τώρα; Παίζεις σε κάποια μπάντα;

Δυστυχώς τα έχω παρατήσει πολλά χρόνια τώρα αλλά τον τελευταίο καιρό αποφάσισα να ξαναρχίσω να μελετάω κιθάρα για να ξαναμπώ λίγο λίγο στον χώρο.. Κάτι σαν τελευταία ευκαιρία!!!

Παρακολουθείς την σημερινή πραγματικότητα; Ξεχωρίζεις μπάντες ή ρεύματα;

Την παρακολουθώ αρκετά. Παρότι ακούω ακόμα πολλές από τις μπάντες των παιδικών μου χρόνων και πάω και στα live τους (Dream Theater, Fates Warning, Metallica, Megadeth, κτλ), μπορώ να πω ότι από καινούργιες μπάντες αυτού του κλασικού power- progressive metal δεν έχω πια ιδέα!! Το μουσικό μου γούστο έχει αλλάξει πια και ακούω διαφορετικά στυλ. Ακούω System of a Down, The 69 Eyes, Charon, Bullet for my Valentine, Nightwish, Within Temptation, After Forever, Paradise Lost, Entwine, Rotting Christ και πολλά άλλα…

Ακούς άλλες μουσικές εκτός από Metal;

Μπορώ να ακούσω τα πάντα μέχρι και σκυλάδικα αλλά το μοναδικό είδος που παρακολουθώ, αγοράζω CD και ακούω σπίτι μου είναι το metal!!

Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος. Σε ευχαριστώ Γιώργο για αυτό το όμορφο ταξίδι στο χρόνο και για την ευκαιρία που μου έδωσες να επικοινωνήσω με μια από τις αγαπημένες μου Ελληνικές Metal μπάντες.

Εγώ ευχαριστώ και θα επαναλάβω πόσο πολύ εντυπωσιάστηκα που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μας θυμούνται!!! Να είσαι καλά φίλε μου…

Χρήστος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου